Nyhed -
OECD udnævner Fuldkornspartnerskabet som Best Practice Case
I OECD’s netop offentliggjorte ”Booklet on Best Practices in Public Health” udnævnes det danske Fuldkornspartnerskab som Best Practice eksempel. OECD har udarbejdet et case-studie, hvor de dykker ned i hemmeligheden bag den danske succeshistorie, som har øget danskernes fuldkornsindtag markant igennem de seneste 10 år.
Konklusionen er klar: ”Mean whole grain intake in Denmark is one of the highest among OECD and EU countries with available data. The Danish Whole Grain Partnership is one of few public health interventions with tailored material to assist implementation and seminars to assist the transfer process” siger Jane Cheatley, som er Health Policy Analyst fra OECD og fortsætter: “The Danish Whole Grain Partnership is highlighted as Best Practice on how to transfer an intervention within OECD’s booklet on Best Practices in Public Health and The Danish Whole Grain Partnership aligns with political priorities across the OECD/EU to improve people’s diets”.
Fuldkornspartnerskabet er glade for udnævnelsen:
”Vi er meget taknemmelige for udnævnelsen fra OECD og glade for, hvis andre lande kan blive inspireret af vores arbejde i Fuldkornspartnerskabet, og det i sidste ende kan bidrage til et større fuldkornsindtag i udlandet til gavn for folkesundheden.” fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Hvad er den hemmelige ingrediens?
Styrken i Fuldkornspartnerskabet er blandt andet, at der samarbejdes på tværs af Fødevarestyrelsen, sundhedsNGO’er og fødevarevirksomheder, detailhandelen og brancheorganisationer og, at alle partnerne hver især byder ind med deres unikke styrker og kompetencer. Partnerskabet har også været gode til at dokumentere resultatudviklingen og arbejde forbrugervendt.
”Vi har fokus på, at fuldkorn skal være ”top of mind” hos forbrugerne, og det afspejler sig i alle vores aktiviteter og indsatser. Samtidig har vi et positivt og målrettet fællesskab i partnerskabet, og det skaber resultater” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Danskerne spiser i dag 82 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit. Anbefalingen er at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen ifølge De officielle Kostråd. Før Fuldkornspartnerskabet blev etableret spiste danskerne kun 36 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit.
Fakta om Fuldkornspartnerskaber og fuldkorn
- Det danske Fuldkornspartnerskab arbejder på at forbedre folkesundheden ved at øge danskernes fuldkornsindtag. Partnerskabet består af Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder. Læs mere her: www.fuldkorn.dk Fuldkornspartnerskabet står bag det orange fuldkornslogo der findes på 1.000 produkter.
- WholEUGrain er et EU-finansieret projekt, som har til formål at formidle erfaringer fra det danske fuldkornspartnerskab til andre europæiske lande og give de nødvendige kompetencer og viden til at igangsætte og drive et offentlig-privat partnerskab for at øge indtaget af fuldkorn.
- De nuværende projektdeltagere kommer fra fire forskellige lande: Danmark, Rumænien, Slovenien og Bosnien-Hercegovina. Men andre lande er i stand til at følge projektet og engagere sig i interessentnetværksaktiviteter for at øge videndeling og kapacitetsopbygning på tværs af EU.
- Fuldkorn er hele kerner eller forarbejdede kerner f.eks. malet til mel. Der er altså også tale om fuldkorn, når mel malet på hele korn er brugt. Det afgørende er nemlig ikke, om der er hele korn i, men om melet er malet af hele korn
- Fødevarestyrelsen anbefaler som en del af De officielle Kostråd, at en voksen spiser 75 gram fuldkorn om dagen og gerne mere, mens børn anbefales at indtage 40-60 gram om dagen.