Gå til indhold
Havreboller (havre er 100% fuldkorn)
Havreboller (havre er 100% fuldkorn)

Pressemeddelelse -

Årets Fuldkornsdag fejres i alle landets kommuner!

For første gang nogensinde er der opbakning til Årets Fuldkornsdag i alle landets 98 kommuner! Kantiner, dagplejere, supermarkeder, børnehaver, håndværksbagere, sundheds-NGO’er, myndigheder og livsstilscentre er blandt dem, der fejrer fuldkornet.

Selvom Danmark er blandt de nationer i verden med det højeste fuldkornsindtag, så lever 46 procent af den danske befolkning stadig ikke op til det officielle kostråd om at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Derfor er der fortsat grund til at sætte fokus på fuldkorn. Det sker i år for 13. gang, når Årets Fuldkornsdag markeres den 20. januar – i år med fokus på havre.

Ifølge Fuldkornspartnerskabet, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn, er der mange gode grunde til fortsat at sætte fokus på fuldkorn:

”Udover at gavne folkesundheden, så er fuldkorn også en vigtig del af den grønne omstilling. For kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk - sammen med bælgfrugter og grøntsager,” fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet.

Fuldkorn på danske arbejdspladser i hele landet

Mange virksomheder og organisationer regner med at deltage i Årets Fuldkornsdag. En af dem er FOOD by Coor, der står bag ca. 100 kantiner landet over. Det betyder at ansatte hos blandt andet Politiet, Velux, Finansforbundet, Det Kgl. Teater og DSB kan se frem til at få fuldkorn på menuen:

”Vores kantinedrift er kendetegnet ved ægte madglæde og bæredygtige løsninger forankret i høj faglighed. Derfor giver det god mening for os at være med til at fejre Årets Fuldkornsdag. På dagen vil vores dygtige medarbejdere sikre formidlingen af vigtigheden ved brugen af fuldkorn. Dette vil vores gæster møde på dagen i deres frokostløsninger,” siger Søren Kanne Divisionsdirektør, FOOD by Coor Danmark.

Hos fødevarevirksomheden Food Solutions A/S i Egå bliver der også serveret fuldkornsmorgenmad for alle medarbejdere på dagen:

”Som producent har vi et ansvar for at få folk til at spise mere fuldkorn, og det gælder selvfølgelig også vores egne medarbejdere. Vi ønsker at bidrage til at danskerne spiser flere fødevarer fra første led i fødekæden til gavn for klimaet – og det er fuldkornsprodukter og bælgfrugter gode eksempler på,” siger Kristian Lauridsen adm. direktør fra Food Solutions A/S, som også er partner i Fuldkornspartnerskabet.

Vi aner fortsat ikke, hvad fuldkorn er

Selvom 79 procent af danskerne spiser fuldkorn dagligt eller flere gange om ugen, så halter det med at forstå, hvad fuldkorn er. En Megafonundersøgelse for Fuldkornspartnerskabet viser nemlig, at kun 56 procent af os ved, at rug kan være fuldkorn og kun 47 procent ved, at fuldkorn handler om at hele kornet er med - også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre vitaminer og mineraler sidder. Så der er mange gode grunde til endnu engang at slå et slag for fuldkornet. Fuldkornspartnerskabet sender en stor tak til alle for deltagelsen og opbakningen til dagen.

Se opskrifter med havre nederst.

FAKTA:

Fakta om Årets Fuldkornsdag 2023

Siden 2012 har skoler, plejehjem, daginstitutioner, kantiner, kommuner, supermarkeder og mange flere fejret Årets Fuldkornsdag for at give danskerne en god smagsoplevelse med fuldkorn og minde os alle sammen om at huske at spise fuldkorn hver dag. Den 20. januar 2023 gentages succesen og årets tema er havre. Fuldkornspartnerskabet har sendt mere end 800 gratis kampagnepakker ud til arbejdspladser i alle landets 98 kommuner med bordskilte, plakater og kongekroner. Til dagen er udviklet nye opskrifter

Om Fuldkornspartnerskabet

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Om Megafon undersøgelsen

Baggrund og formål med undersøgelsen

Fuldkornspartnerskabet har med denne undersøgelse ønsket at afdække danskernes indkøbs- og madvaner, samt kendskab og holdning til fuldkorn og fuldkornslogoet. Undersøgelsen er en opfølgning på en lignende undersøgelse gennemført af MEGAFON A/S i 2019.

Gennemførelse

Undersøgelsen blev gennemført i perioden d. 22. september til d. 5. oktober 2021.

Undersøgelsen er gennemført som en kombineret internet- og telefonundersøgelse med medlemmer af MEGAFON-panelet samt tilfældigt udvalgte borgere i Danmark.

Til undersøgelsen er der gennemført 1.009 interview. Af disse stammer 866 interview fra internettet og de resterende 143 fra telefoninterview. For en undersøgelse af denne art er 1000 interview et passende antal interview til at give tilstrækkelig statistisk sikkerhed for de opnåede resultater.

Målgruppe

Målgruppen for undersøgelsen er et repræsentativt udsnit af danskere i alderen 18 år og derover.

Related links

Emner

Kategorier


Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale