Nyhed -
Passion for at producere de bedste produkter
Vil du kende Fuldkornspartnerskabets vigtigste indsatsområder i 2024?
Læs dette helt nye interview med Niels Brinch-Nielsen, adm. direktør for Valsemøllen A/S og bestyrelsesformand for Fuldkornspartnerskabt, lige siden partnerskabets begyndelse.
Fuldkorspartnerskabet har skabt bemærkelsesværdige resultater, og i dette interview løfter Niels Brinch-Nielsen sløret for partnerskabets vigtige prioriteter i 2024, og hvordan Valsemøllen A/S arbejder med bæredygtighed og fuldkorn. En virksomhed der i år fejrer 125 års julbilæum!
Kort bio. Niels Brinch-Nielsen
Mit navn er Niels Brinch-Nielsen og jeg er 60 år. Jeg bor sammen med min hustru i Esbjerg, og vi har 3 voksne børn, der er flyttet hjemmefra. Jeg har været administrerende direktør i Valsemøllen siden 2002, og før det har jeg været hos Tulip og Lego. Jeg er uddannet civilingeniør og HD og er vokset op på et landbrug, så begge dele kan bruges i min dagligdag med korn, mølleri og bagværk i Valsemøllen. Jeg var med til at stifte Fuldkornspartnerskabet og har været formand lige siden.
Hvem er Valsemøllen?
Valsemøllen er Danmarks største møllevirksomhed, hvor vi formaler mel, valser havregryn og udvikler gode melblandinger på tværs af 3 lokationer: Esbjerg, Svendborg og Køge. Vi sætter en ære i at producere de bedste produkter både til forbrugerne, der bager derhjemme og de professionelle, der bager i store og små bagerier og køkkener – det være sig både i Danmark og udlandet.
Hvad er de vigtigste indsatsområder, når I arbejder med bæredygtighed?
Vi arbejder med dansk oprindelse på så meget som muligt af det korn, som vi tager ind på møllerne, så der er kort vej fra mark til mølle. Det giver flere arbejdspladser i Danmark og op til 20% lavere klimabelastning ifølge en rapport fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug.
Vi arbejder med flere konkrete klimatiltag, hvor vi f.eks. formaler vores Valsemøllen mel CO2e neutralt via grøn strøm og klimakompensation. Derudover vil vi forsøge fra næste år at producere helt klimaneutrale havregryn i et spændende projekt sammen med bl.a. Coop, SEGES og flere andre partnere.
Generelt handler bæredygtighed for os basalt set om at producere ansvarligt, og vi har i mange år arbejdet under mottoet ”vi vil kun producere produkter, som vi vil give til vores egne børn,” hvilket stadig holder, synes vi.
Hvordan arbejder I med fuldkorn?
Fuldkorn er selvfølgelig et vigtigt fokuspunkt for os, og har været det gennem mange år. Konkret er det ét af de mange parametre, som vi overvejer hver gang vi udvikler et nyt produkt eller opskrift til private eller professionelle. Vi mener fuldkorn skal smage godt og være nemt, og derfor har vi både produkter der lever op til Fuldkornslogoet og andre produkter, som indeholder en mindre andel fuldkorn, men på den måde stadig bidrager til danskernes samlede fuldkornsindtag.
Hvad er i dine øjne det vigtigste resultat Fuldkornspartnerskabet har opnået?
Den største succes er, at Fuldkornspartnerskabet har bidraget til at flytte gennemsnitsindtaget af fuldkorn fra 36 gram per dag til 82 gram, og, at sundhedsNGO’erne omtaler partnerskabet, som en af Danmarks mest succesfulde forebyggelsesindsatser.
Hvad er dit yndlingsfuldkornsprodukt?
Havregryn. Havregryn smager godt i sig selv og i utallige variationer af havregrød, pandekager, kiks og kager. En sund fuldkornsingrediens, der smager godt i sig selv, er unik.
Hvad er vigtigt for Fuldkornspartnerskabet i 2024?
Et vigtigt indsatsområde i år er foodservicesektoren, som vi meget gerne vil have med rundt om bordet. Det er en sektor, som har stor betydning for rigtig mange danskeres – unge som ældre – daglige mad. Der sker allerede meget på fuldkorn i denne sektor, men vi har et stort ønske om et tættere samarbejde. Derudover skal vi i endnu højere grad have sat fuldkorn på klimadagsordenen og ikke mindst hele tiden huske at arbejde med tilsætning af fuldkorn til mange produkter både med og uden fuldkornslogo.