Gå til indhold
Korn er en klimavenlig fødevare - informationsvideo med Jesper Theilgaard
Korn er en klimavenlig fødevare - informationsvideo med Jesper Theilgaard

Pressemeddelelse -

Skån klimaet ved at spise kornprodukter

Med den rigtige kost kan du passe på vores planet. Regeringen har netop offentliggjort en række tips om, hvordan du sænker miljøbelastningen i køkkenet, og korn er en af kilderne til klimavenlig mad.

Hvis du gerne vil spise klimavenligt skal du gå på jagt efter fødevarer, som ikke kræver mange ressourcer for at blive til mad. Og du behøver heldigvis kun sætte kursen mod den nærmeste kornmark, for det kræver ikke meget at omdanne rug, hvede eller byg til fiberrig kost.

75 gram fuldkorn om dagen har længe været en del af de officielle kostråd, og nu er der altså endnu en god grund til at fylde indkøbskurven med fuldkornslogomærkede produkter.

Kornet fanger solen

Korn giver utrolig meget mad i forhold til, hvad det kræver at dyrke det. ”Korn er en god solfanger, og hvis man spiser det som fx brød har det et meget lavt klimaaftryk pr. kilo vare. Så korn er blandt de fødevarer, der giver os mest mad for klimaaftrykket”, siger Michael Minter – programleder i den grønne tænketank Concito og fortsætter: ”Klimaaftrykket fra et kilo rugbrød er rundt regnet 30 gange mindre end klimaaftrykket fra et kilo oksekød”.

For kort tid siden lancerede regeringen 22 tips til at spise klimavenligt. ”I takt med at vi bliver flere og flere mennesker på jordkloden er det presserende at finde fødevareløsninger, der belaster klimaet mindst muligt. Kornprodukter er blandt de fødevarer, der virkelig gør en forskel, når du skal spise klimavenligt”, siger Rikke Iben Neess kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet og fortsætter: ”Historisk set har kornprodukter en markant plads på tallerkenerne i Danmark, hvor der er tradition for at spise både rugbrød og havregryn. Det skal vi fortsætte med, hvis vi gerne vil spise klimavenligt”.

Sådan spiser du mere klimavenligt

Hvis du vil spise mere klimavenligt, skal du vælge at lave mad med mange af sæsonens grøntsager og vælge kornprodukter, som har et lavt CO2 aftryk ift. kød – særligt oksekød. Se gerne efter sæsonens lokalt produceret frugt og grønt, når du handler ind. Frilandsgrøntsager og lokalt producerede grøntsager i sæson er eksempler på andre klimavenlige fødevarer. Brug planterigets olier, og erstat for eksempel oksekød med kylling, fisk eller en vegetarisk ret.

De danske kostråd anbefaler at spise 75 gram fuldkorn om dagen

Korn er en klimavenlig fødevare, og hvis du vælger fuldkorn, får du hele kornet med. Også kimen og skaldelene. De officielle kostråd anbefaler at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn er ikke bare rugbrød og havregryn, men kan også være ris, pasta, nudler, morgenmadsprodukter, lyst brød knækbrød, grissini-stænger og grød. 75 gram fuldkorn svarer til en lille portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød om dagen. Fuldkornspartnerskabet, som består af Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder og brancheforeninger har netop offentliggjort en informationsvideo med Jesper Theilgaard, som forklarer, hvorfor korn er en klimavenlig fødevare. 

Related links

Emner

Kategorier


Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Fuldkorns fishcakes

10 klimavenlige opskrifter til sensommeren og efteråret

​En undersøgelse fra Megafon viser, at 48% af danskerne siger, at bæredygtighed og klima vil blive styrende for deres fremtidige madvaner. I takt med at flere orienterer sig mod at spise mere klimavenligt lancerer Fuldkornspartnerskabet derfor 10 klimavenlige opskrifter til sensommeren og efteråret. Opskrifterne er fulde af grøntsager og fuldkorn og baseret på planterigets fedtstoffer.

Fuldkornspartnerskabet

Nu spiser danskerne 82 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit

​De officielle kostråd anbefaler at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen, men ifølge nye tal fra Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ”Kost, kræft og helbred – Næste generationer" spiser danskerne nu 82 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit pr. 10. MJ. Tilbage i 2004 viste en undersøgelse fra Fødevareinstituttet DTU, at danskerne kun spiste 36 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit.

Retrogrød

En anderledes jul - grød på flere måder!

Det har været et meget usædvanligt år og julen bliver i år kun holdt sammen med de allernærmeste. Vi kan prøve at få det bedste ud af situationen og skabe nogle gode stunder med vores nærmeste, inden for de rammer der er. Det kan fx være, at bruge lidt tid på at servere en dejlig grød til en julemorgenstund.

Fødselsdagsboller med hvid hvedemel

Danskerne tager en masse gode vaner med fra corona-nedlukningen

”Bagekategorien har indhentet næsten 5 års volumentab på 12 måneder, så Corona-pandemien har i den grad forvandlet danskerne til kvalitetsbevidste hjemmebagere" fortæller Kim Madsen, adm. direktør fra Lantmännen Cerealia A/S. Coronakrisen har været utrygskabende og samfundsomvæltende, men den har også haft en positiv indvirkning på vores hverdagsliv med den nære familie.

Høsten fra Borreby Gods - foto Vibeke Caststenschiold

Vi kommer til at spise meget mere fuldkorn i fremtiden

Fremtidens fødevarer er langt mere korn, grøntsager og bælgfrugter, og der skal mere fuldkorn på tallerkenen, hvis vi vil spise på en måde, der både gør noget for sundheden og klimaet. Det mener professor Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Laks med peberrodscreme på rugbrød (udviklet af Hjerteforeningen)

Fyld fuldkorn på påskebordet

Påsken står for døren, og endelig kan vi samles om de traditionsrige påskeborde med familie og venner med efterfølgende æggejagt, æggeløb og lækre påskeæg. Fuldkorn gør for alvor sit indtog i påsken med rugbrødet som fast bestanddel af påskebordet, når flere slags sild nydes med løg, kapers, æg og karrydressing. Og danskerne vil gerne have fuldkorn. Det viser en undersøgelse fra Megafon.

Fotograf: Frank Rønsholt

Når brune ris bliver til ”fredagsslik”

Er dyrene i Zoologisk Have København gået med på fuldkornsbølgen? Hvad spiser dyrene i ZOO, og hvordan bruges foderet til at aktivere dyrene? Og, hvad gør man, når al flytrafik lukker ned under corona og pandaerne har brug for frisk bambus? Vi har mødt ZOO nutritionist Cathrine Sauer til en inspirerende samtale.

Kikærtebøf med søde kartofler og spidskålssalat

​Vegetardage i statens kantiner – hvad skal vi så spise?

Regeringen indfører to vegetardage om ugen i statens kantiner. Det betyder, at kødet er ude af menuen to gange om ugen – men hvad skal vi så spise? Det er vigtigt, at kunne spise sig mæt til frokost og så må maden også gerne smage godt. Fuldkorn kan tilberedes på et hav af måder, og er noget vi gerne må spise meget af. Tænk derfor fuldkorn ind i de vegetariske dage.

Caroline Sluyter - Program Director The Whole Grains Council

8 questions for Caroline Sluyter – Program Director for The Whole Grains Council in the US

Caroline Sluyter is Program Director for The Whole Grains Council in the United States of America. We meet Caroline and asked her 8 questions about how they have succeeded in expanding the whole grain stamp to 63 different countries around the world - and how the pandemic have affected the American consumers. Also you can get Caroline's advice on how to increase whole grains in your daily diet.

YouTuber Jonas Drøger

Kampsport og fuldkorn - se videoen før din teenager

Se med når YouTuberen Jonas Drøger møder en taletfuld kampsportsudøver og begynder og slutter dagen af med fuldkorn. Fuldkornnspartnerskabet indgår nyt YouTube samarbejde for at udbrede fuldkorn til den yngre målgruppe.

Gratis webinar: Skab værdi for klima og folkesundhed med fuldkorn

Gratis webinar: Skab værdi for klima og folkesundhed med fuldkorn

Fuldkornspartnerskabet inviterer til et inspirerende gratis webinar om at skabe værdi for klima og folkesundhed med fuldkorn. Fuldkorn er blevet en del af de fleste danskeres kost, og der er mange gode grunde til at spise fuldkorn. Fuldkornsprodukter smager godt og kornprodukter er blandt de mest klimavenlige fødevarer.

Hvede fra såning til høst

9 ud af 10 af landets kommuner fejrer Årets Fuldkornsdag den 21. januar

Der står fuldkorn på menuen mange steder d. 21. januar, når årets fuldkornsdag løber af stablen. Dagen har nemlig fået godt fat i befolkningen og 68 procent nu kender eller har set det lille orange fuldkornslogo, som findes på cirka 1.000 produkter. Fuldkorn er virkelig kommet på danskernes tallerken, men der er stadig brug for at spise mere af det grove. Derfor er der aktiviteter landet over.

Frugtig grønkålssalat med rugkerner og mandler

Danmark lærer EU om partnerskaber og fuldkorn

​Slovenien, Rumænien og Bosnien Hercegovina går fuldkornsvejen i WholEUgrain projektet. Landene henter inspiration fra Danmark til, hvordan man driver et offentligt privat partnerskab og skaber unikke resultater.

Whole Grain Initiative

International Whole Grain day den 19. november

Den 19. november trommes sammen til ”The International Whole Grain Day 2020” på tværs af landegrænser og kulturer. Under hashtaggene #internationalWGday; #makeyourgrainswhole eller #choosewholegrains kan vi følge de forskellige tiltag verden over. The Whole Grain Initiative står bag.

Pølsehorn med fuldkorn

Skab værdi med fuldkorn – gratis webinar og goodie bag

Nu kan din virksomhed høre om, hvordan man skaber værdi med fuldkorn, når Fuldkornspartnerskabet og Fødevarestyrelsen slår dørene op til et webinar den 26. januar kl. 9.00-10.30. Book din plads allerede nu. Alle er velkomne!