Gå til indhold
Sådan undgår du, at bukserne revner efter julefrokosten

Pressemeddelelse -

Sådan undgår du, at bukserne revner efter julefrokosten

For nogle mennesker ender den hyggelige juletid med, at man får spist for meget julemad, som er mere fed end den mad, vi plejer at spise, og som ikke indeholder lige så mange kostfibre. Det kan efterlade os utilpasse, og vi fortryder ofte, at vi lige tog de ekstra frikadeller og den ekstra portion flæskesteg med det hele. Fuldkornspartnerskabet præsenterer derfor nogle enkle råd, som skal få dig sikkert igennem julefrokosten.

Julen skal nydes - både julemaden, julesmåkagerne og de hyggelige stunder med familien – men nogle af os oplever at få spist for meget julemad, hvilket efterlader os utilpasse. Fuldkornspartnerskabet giver dig her nogle enkle råd til, hvordan du kommer godt igennem julefrokosterne uden at overspise. Målet er, at du kan danse, når du forlader julebordet. For det er godt at røre sig efter at have siddet ned i mange timer.

Råd nr. 1: Spis langsomt - tyg, tyg, tyg. Ved at spise langsomt og bruge god tid på at spise maden, spiser man typisk mindre. Mæthedsfornemmelse opstår blandt andet mens, maden tygges.

Råd nr. 2: Du har én tallerken at gøre godt med - gennem hele måltidet. På denne måde nedsætter du dit samlede madindtag og reducerer risikoen for at overspise. Du gør samtidig noget aktivt for ikke at spise for meget. Så udvælg den mad du sætter allermest pris på.

Råd nr. 3: Vælg fuldkornsrugbrød til julefrokosten. Det høje indhold af kostfibre gør, at det mætter mere og kostfibrene hjælper med at sætte fordøjelsen i gang.

Råd nr. 4: Servér grove grøntsager eller kål som tilbehør til den traditionelle julemiddag eller frokost. Det kan fx være en lækker grønkålssalat, rødkålssalat eller bagte rodfrugter.

Råd nr. 5: Drik rigelig vand til maden.

Råd nr. 6: Gå ture og bevæg dig i julen.

”Der er intet, som er forbudt at spise i julen – men fuldkorn må meget gerne være førstevalget, og her er det oplagt at vælge rugbrød med fuldkornslogo til julefrokosterne. Det kan også være fuldkornsknækbrød til osten, og du kan erstatte 10-25% af melet med fuldkornsmel i både småkager, bagværk, brød og æbleskiver” siger Lisa Heidi Witt klinisk diætist i Diabetesforeningen.

Det er en god idé at følge disse råd hele året og ikke kun i forbindelse med årets julefrokoster. Som man siger, så er det ikke det du spiser mellem jul og nytår, der gør forskellen, men det du spiser mellem nytår og jul. Glædelig jul!

Related links

Emner

Kategorier


Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Høsten fra Borreby Gods - foto Vibeke Caststenschiold

Vi kommer til at spise meget mere fuldkorn i fremtiden

Fremtidens fødevarer er langt mere korn, grøntsager og bælgfrugter, og der skal mere fuldkorn på tallerkenen, hvis vi vil spise på en måde, der både gør noget for sundheden og klimaet. Det mener professor Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Fuldkorns bruchetta

Danskerne kender kun den halve sandhed om fuldkorn

Selvom danskerne er verdensmestre til at spise fuldkorn, ved mange stadigvæk ikke, hvad fuldkorn betyder. Kun 47 procent ved, at fuldkorn betyder, at hele kornet er med - også skaldelene. Når det kommer til danskernes viden om hvilke kornsorter, der kan være fuldkorn, er der stadig mange, der ikke ved, at rug, byg, hvede og havre er fuldkorn. Det viser en Megafon undersøgelse.

Aurions bageskole - Jesper Gøtz og Brian Nybo

Passion for økologi og gamle kornarter

Aurion A/S er partner I Fuldkornspartnerskabet, og har arbejdet med fuldkorn lige siden 1970’erne, hvor butikken Aurion åbnede i 1974. I 1980 kom bageriet og mølleriet i Guldager til, Aurion A/S har i dag et stort sortiment af økologiske og biodynamiske varer, og har netop åbnet en online bagerskole. Vi har mødt Gitte Bjerre fra Aurion til en samtale om økologi, fuldkorn og den nye bageskole.

Vaniljekranse med lidt fuldkornsmel

Julesmåkager der forkæler smagsløgene

Bagning af julesmåkager er en aktivitet, der kan samle hele familien - når duften af brunt og brændt fylder hjemmet og spreder julestemning. Selvom julesmåkagerne forbindes med den søde tand, så kan du faktisk erstatte en del af melet med fuldkornsmel og samtidig få mere smag frem.