Gå til indhold
Fuldkorn har en vigtig rolle i upcycling af fødevarer

Pressemeddelelse -

Fuldkorn har en vigtig rolle i upcycling af fødevarer

Danskerne har en imponerende appetit på fuldkorn, og vi er blandt de nationer i verden, der spiser allermest fuldkorn. Der er flere gode grunde til at spise fuldkorn. Udover at være en del af de officielle Kostråd spiller fuldkorn en vigtig rolle i upcycling af fødevarer. Og så er kornprodukter - herunder fuldkornsprodukter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Før fuldkornsprodukterne i stor grad blev tilgængelige på det danske marked, blev de fiberrige dele af kornet fjernet. Det er netop i kimen og skaldelene, at man finder de fleste fibre, vitaminer og mineraler. Siden januar 2009 er der kommet et hav af fuldkornsprodukter på markedet, hvor hele kornet anvendes. Ved at inkludere fuldkorn i vores mad, reducerer vi spild og udnytter ressourcerne bedre.

Hvad er en upcyclet fødevare?

For at kunne kalde en fødevare upcyclet, skal den ifølge Jessica Aschemann-Witzel, professor fra Aarhus Universitet kunne leve op til 3 kriterier: ”Fødevaren skal kunne spises af mennesker og være baseret på ingredienser, som ellers ville være endt som spild eller affald, og så skal værdien af produktet øges. Værdien er typisk, at det er mere miljøvenligt at udnytte ressourcerne – men mange produkter har også en ekstra værdi til forbrugeren ved, at de er relativt sundere”.

Fra dyrefoder til brød og boller

Valsemøllen A/S producerer hver dag en masse fuldkornsmel og fuldkornsbrødblandinger og er en del af Fuldkornspartnerskabet, som arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

”Når vi for eksempel producerer fuldkornshvedemel i stedet for almindeligt sigtet hvedemel, anvender vi også den kim og de skaldele i melet, som ellers ville være gået ud af fødevarestrømmen til menneskemad og endt som dyrefoder eller lignende”, siger Niels Brinch-Nielsen, der er adm. direktør hos Valsemøllen A/S og formand for Fuldkornspartnerskabet, og fortsætter:

”For almindeligt hvidt hvedemel gælder det, at vi ved en standard hvedemel sigter omkring 20% skaldele fra, og det bliver jo ikke uvæsentlige mængder, når man som os producerer flere hundrede tons hvedemel om dagen. Jo mere fuldkornshvedemel, vi producerer, jo bedre udnytter vi hele kornet, og får glæde af også fiberdelene i det endelige bagværk.”

Fuldkorn og upcycling

”Det skønne ved fuldkorn er, at de fiberrige dele af kornet ligesom forbliver der, hvor de ’hører til’ – i hvert fald, hvis man følger tanken ud fra ’waste hierarchy’ pyramiden, som foreslår, at det er mest ressourcesparende og effektivt at undgå spild fra starten af. Og så skal der ikke gøres nogen ekstra indsats med at tilbageføre den ellers opståede sidestrøm af fiber, i andre fødevarer. Så der er en værdi til både bæredygtighed og sundhed.” siger Jessica Aschemann-Witzel, professor fra Aarhus Universitet

Fuldkornspartnerskabet består af Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevareproducenter og detailhandelen. Det officielle Kostråd anbefaler at spise 75 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. Det svarer fx til 1-2 skiver rugbrød og en portion havregryn. Fuldkorn kan både være hvede, rug, havre, byg, spelt, brune og røde ris; samt tørret majs og Sorghum.

Related links

Emner

Kategorier


Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Høsten fra Borreby Gods - foto Vibeke Caststenschiold

Vi kommer til at spise meget mere fuldkorn i fremtiden

Fremtidens fødevarer er langt mere korn, grøntsager og bælgfrugter, og der skal mere fuldkorn på tallerkenen, hvis vi vil spise på en måde, der både gør noget for sundheden og klimaet. Det mener professor Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

Sommerbord med fuldkorn

Hver tiende faster – er de tre hovedmåltider på vej ud?

Anbefalinger om periodisk faste ser ud til at få fat i danskerne. Hver fjerde dansker springer et hovedmåltid over, og hver tiende faster. Det viser en ny Megafonundersøgelse udarbejdet for Fuldkornspartnerskabet. Men bringer det vores daglige fuldkornsindtag i fare?

Smørrebrød med fuldkorn - Smørrebrødsugen 2024

Så mange danskere elsker smørrebrød

En ud af tre danskerne elsker smørrebrød og spiser det ofte og har klare favoritter. Det viser en ny Megafon forbrugerundersøgelse foretaget for Fuldkornspartnerskabet. Med nye danske kartofler, radiser og sæsonens grønt har du alle muligheder for at komponere et lækkert stykke smørrebrød og fejre Smørrebrødsuge.

Danskerne omfavner fuldkorn – stigning i fuldkornslogoets popularitet

Danskerne omfavner fuldkorn – stigning i fuldkornslogoets popularitet

Fuldkornslogoet står stærkt i danskernes bevidsthed. 69 procent kender til eller har hørt om logoet, mens 2 ud af 3 danskere har stor tillid til det. Det viser en ny Megafon forbrugerundersøgelse foretaget for Fuldkornspartnerskabet. Og den unge generation Z markerer sig i undersøgelsen ved at være den gruppe, hvor flest spiser flere fuldkornsprodukter end for 2 år siden.

Åse Solvej Hansen, Lektor Emerita og forfatter

Rugbrød er en del af vores DNA

Hvis der er noget man forbinder med dansk madkultur, så er det rugbrødet. Rugen kom til Danmark i slutningen af jernalderen og siden middelalderen har rugbrødet udgjort danskernes daglige brød. Åse Solvej Hansen, Lektor Emrita som netop har udgivet bogen: "Rugbrødsglæde". En hyldest til rugbrødet og glæden ved at bage. Vi har mødt Åse Solvej Hansen til et inspirerende interview.

Det enkle påskebord med fuldkorn

Det enkle påskebord med fuldkorn

Snart står foråret i fuld flor, og påsken står for døren med sine hyggelige traditioner. Måske er der også havearbejde på programmet, når vi nyder de længere dage, og det spirende liv i naturen. Påsken er en god anledning til at spise fuldkorn, som er en del af de officielle Kostråd. I anledning af påsken præsenterer Fuldkornspartnerskabet tre lækre påskeopskrifter til det enkle påskebord.

Minirugbrød med fuldkorn

Skolerugbrødet fra 1980’erne i en ny fortolkning

Fuldkornspartnerskabet har genoplivet en klassiker fra 80’erne med en ny opskrift på det lille skolerugbrød. Perfekt til skolestart, da dette rugbrød ikke kun er fyldt med nostalgi, men også med fuldkorn til en god madpakke.
Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, så husker du måske det sprøde lækre skolerugbrød, som både kunne købes i skoleboden eller hos bageren. Saftigt indeni og med en s