Gå til indhold
Det enkle påskebord med fuldkorn
Det enkle påskebord med fuldkorn

Nyhed -

Det enkle påskebord med fuldkorn

Snart står foråret i fuld flor, og påsken står for døren med sine hyggelige traditioner. Måske er der også havearbejde på programmet, når vi nyder de længere dage, og det spirende liv i naturen. Påsken er en god anledning til at spise fuldkorn, som er en del af de officielle Kostråd. I anledning af påsken præsenterer Fuldkornspartnerskabet tre lækre påskeopskrifter til det enkle påskebord.

Vi glæder os alle til at samles om påskefrokosten med rugbrød, sild og æg og nyde påskens hyggelige traditioner. I anledning af påsken har Fuldkornspartnerskabet lavet tre opskrifter til det enkle påskebord.

Sild, æg og tærte

For nogle indeholder påskebordet både sild, æg, fiskefileter, tarteletter og en række andre klassikere. Til dig der ønsker det mere simpelt, kan du lave en god frokost med Fuldkornspartnerskabets påskeopskrifter – eller du kan lade en af opskrifterne indgå i dit påskebord.

”Vi har lavet tre opskrifter – en sildemad, den lækreste æggesalat på rugbrød og en lun sprød og smagfuld tærte med spinat, rødløg, squash og pinjekerner – alle retter som fylder dig godt op med fuldkorn i påsken" siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet og fortsætter: ”Disse retter kan i sig selv udgøre et lille påskebord”.

Sådan får du nok fuldkorn

Udover at fuldkornsprodukter smager godt, så er kornprodukter blandt de fødevarer der har det laveste klimaaftryk. Fødevarestyrelsen anbefaler, at spise 75 gram fuldkorn om dagen eller mere, hvilket svarer til en lille portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød om dagen.

Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, en række detailhandelskæder, brancheforeninger og fødevarevirksomheder udgør Fuldkornspartnerskabet som arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Det er meget nemt – bare kig efter det orange fuldkornslogo når du handler, så er du garanteret et produkt med et højt fuldkornsindhold.

Alle ønskes en glædelig påske!

Rugbrødshapsere med æg og salat

Ingredienser
4 æg
4 grønne asparges
4 skiver fuldkornslogomærket rugbrød
Evt. frisk persille, dild eller kørvel

Mayonnaise - ingredienser
1 pasteuriseret æggeblomme
1 tsk dijonsennep
1,5 dl solsikkeolie
1/2 tsk salt
1/2 tsk sukker
1/2 tsk ingefærpulver
1,5 tsk mild karry

Sådan gør du
1. Kog æg i 7 minutter. Afkøl æggene, mens du laver mayonnaisen.
2. Put æggeblomme og dijonsennep op i en skål og rør sammen med 1 spsk af solsikkeolien. Lad ingredienserne stå i skålen i et par minutter, så de får samme temperatur.
3. Pisk derefter æg, sennel og olie (med et piskeris) og tilsæt en anelse mere olie, mens du pisker. Langsomt tilsætter du mere olie og du vil se, at mayonnaisen begynder at tyknes.
4. Fortsæt med olien til mayonnaisen har den rette tykkelse.
5. Tilsæt nu karry, salt, sukker og ingefærpulver og rør forsigtigt ingredienserne ind i mayonnaisen.Såfremt mayonnaisen endnu ikke har en lysegul farve – tilsæt lidt ekstra karry.
6. Pil de 4 æg og skær dem i fine, mindre stykker og rør dem forsigtigt i mayonnaisen.
7. Skyl asparges og bræk/skær de hårde ender af. Varm en pande(eller grill) op med lidt olie og steg asparges til de er møre, men stadig har bid. Ca. 1-2 min på hver side.
8 Skær rugbrød ud i mindre trekanter eller udstik med en form. Brug en teske til at anrette æggesalat på brødet og top med grillede asparges, lidt peber og evt. nogle friske urter.

Tip: Du kan selvfølgelig sagtens erstatte opskriften med færdiglavet mayonnaise

Sildemad

Ingredienser
1 sk fuldkornslogomærket rugbrød
3 stk marinerede sild
1 kvist dild
2 skiver rødløg

Sådan gør du
1. Sildene anrettes på rugbrødet og der toppes med dild og rødløg.

Tærte med spinat, squash og pinjekerner

Ingredienser
Tærtedej (fuldkornslogomærket)
1 dl yoghurt naturel
2 spsk rapsolie
90 gram rugmel eller fuldkornshvedemel
90 gram hvedemel
1/2 tsk salt

Tærtefyld - ingredienser
1 stort rødløg
1 squash
75 gram babyspinat
4 æg
150 gram hytteost
1/2 dl mælk
Salt og peber
Lidt olie til stegning
1 håndfuld pinjekerner

Sådan gør du

Tærtedej

1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft
2. Kom alle ingredienser til tærtedejen i en skål eller ud på bordet og saml dejen til den hænger godt sammen.
3. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, til den passer til dit tærtefad – ca. 25 cm i diameter.
4. Smør tærtefadet med lidt olie og fordel dejen i fadet. Prik dejen med en gaffel og bag den i ovnen – uden fyld – i ca. 10 minutter, eller til dejen føles tør uden at tage farve.

Tærtefyld

1. Skær rødløg i skiver og steg på en pande med lidt olie ved mellemvarme. Løgene skal ikke svitses men langsomt blive bløde og karamellisere.
2. Skær squash i små tern. Skyl spinatblade.
3. Steg squash i ca. 5 min på panden sammen med løgene og tilsæt nu de skyllede spinatblade. Spinaten skal steges i 1-2 minutter, til den lige akkurat falder sammen.
4. I en skål røres hytteost sammen med æg og mælk, krydr med salt og peber.
5. Fordel løg, squash ogspinat på tærtedejen. Hæld nu hytteost/æggeblandingen over grøntsagerne.
6. Bag tærten i ovnen til æggemassen er fast – ca. 35 min.
7. Rist pinjekerner let på en pande og strøg hen over tærten før servering.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Fuldkorn har en vigtig rolle i upcycling af fødevarer

Fuldkorn har en vigtig rolle i upcycling af fødevarer

Danskerne har en imponerende appetit på fuldkorn, og vi er blandt de nationer i verden, der spiser allermest fuldkorn. Der er flere gode grunde til at spise fuldkorn. Udover at være en del af de officielle Kostråd spiller fuldkorn en vigtig rolle i upcycling af fødevarer. Og så er kornprodukter - herunder fuldkornsprodukter blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk.

Åse Solvej Hansen, Lektor Emerita og forfatter

Rugbrød er en del af vores DNA

Hvis der er noget man forbinder med dansk madkultur, så er det rugbrødet. Rugen kom til Danmark i slutningen af jernalderen og siden middelalderen har rugbrødet udgjort danskernes daglige brød. Åse Solvej Hansen, Lektor Emrita som netop har udgivet bogen: "Rugbrødsglæde". En hyldest til rugbrødet og glæden ved at bage. Vi har mødt Åse Solvej Hansen til et inspirerende interview.