Gå til indhold
Fuldkornsindtaget sætter ny rekord

Pressemeddelelse -

Fuldkornsindtaget sætter ny rekord

Danskerne spiser nu i gennemsnit 63 gram fuldkorn om dagen, og 30 procent af befolkningen får den anbefalede mængde på 75 gram fuldkorn om dagen. De danskere, der spiser allermindst fuldkorn, spiser nu dobbelt så meget fuldkorn som tidligere. Det er resultatet af en kampagne, der gik i luften for 5 år siden, som sundhedsNGO’er, Fødevarestyrelsen og fødevarevirksomheder, der tilsammen udgør Fuldkornspartnerskabet, står bag.

I takt med, at der er kommet flere fuldkornsprodukter i butikkerne, har danskerne fået smag for at spise mere fuldkorn. DTU Fødevareinstituttets nationale kostundersøgelse viser, at den positive udvikling ses hos både børn og voksne. 43 procent af alle børn og 27 procent af alle voksne får nu den anbefalede mængde, sammenlignet med hhv. kun 7 procent og 5 procent før Fuldkornspartnerskabet startede i 2009. De 25% af befolkningen, der spiser mindst fuldkorn, spiser i dag 23 g fuldkorn om dagen – i gennemsnit.

”Det er meget glædeligt at se stigningen i fuldkornsindtaget hos befolkningen, særligt blandt dem, der spiser mindst fuldkorn. Det er godt for folkesundheden og et vigtigt skridt på vejen til at modvirke den sociale ulighed i sundhed, som vi desværre ser i Danmark. Det er også en imponerende flot stigning i danske børns fuldkornsindtag. Der må være nogle forældre, som er gode til at bruge alle de mange spændende fuldkornsprodukter, man efterhånden kan få” siger Charlotte Kira Kimby, sundhedschef i Hjerteforeningen.

Hvordan er det lykkedes?

Fuldkornspartnerskabet arbejder sammen om at indfri den fælles vision om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Det gøres ved at øge tilgængeligheden af fuldkornsprodukter og udbrede kendskabet til fuldkorn. 

Kampagneleder Rikke Iben Neess ser, at styrken ligger i, at alle trækker i den samme retning: 

”Vi har én fælles anbefaling og et solidt vidensgrundlag. Det orange fuldkornslogo har gjort det meget nemmere for danskerne at vælge fuldkorn, og fødevarevirksomhederne er gået dedikeret til opgaven og har tilsat fuldkorn i en masse produkter”. Hun fortsætter: ”Det har betydet, at vi som forbrugere har fået nem adgang til fuldkorn – både i supermarkedet, hos bageren og på tankstationen. Også på restauranterne er der fuldkorn i kurven”.

Kampagnen fortsætter

Der er stadig mange, der ikke får den anbefalede mængde på 75 gram fuldkorn om dagen. Derfor fortsætter Fuldkornspartnerskabet arbejdet med at øge fuldkornsindtaget i en ny 3-årig periode. Her vil der særligt være fokus på at øge indtaget blandt de 25 % af befolkningen, der spiser mindst fuldkorn

Fakta om DTU Fødevareinstituttets kostundersøgelse

DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med Fuldkornspartnerskabet undersøgt, hvor meget fuldkorn danskerne spiser. Beregningerne i undersøgelsen er baseret på nye data om danskernes kostvaner, og nye informationer om indholdet af fuldkorn i fødevarer på det danske marked. Data er indsamlet fra april 2011 til september 2013. 3951 danskere fra 4-75 år har deltaget i undersøgelsen. Den tidligere opgørelse af danskernes fuldkornsindtag er fra 2004.

Fakta om fuldkorn

Indtagelse af 75 g fuldkorn dagligt er et af de 10 officielle kostråd – men der er stadig mange danskere, der får alt for lidt fuldkorn. Derfor arbejder Fuldkornspartnerskabet sammen om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 

Fordele ved fuldkorn 

• At spise mere fuldkorn er et af de 10 officielle kostråd. Lever du efter kostrådene, får kroppen dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Samtidig nedsætter du risikoen for livsstilssygdomme som hjerte-karsygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft – og forebygger, at du tager på i vægt. 

• Fuldkorn smager godt. 

Hvad er fuldkorn? 

Fuldkorn kan både være hele kerner, knækkede kerner eller malet til fuldkornsmel. Det vigtigste er, at alle dele af kornet er med – også alle skaldelene. Det er nemlig her de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Fuldkorn er både hvede, rug, byg, havre, brune ris og røde ris, hirse (alm. hirse), majs (tørret) og sorghum/durra. Derfor kan du få masser af fuldkorn, hvis du fx spiser havregryn, laver en salat med hele hvedekerner, vælger fuldkornspasta, vælger morgenmadscerealier med fuldkorn eller spiser fuldkornsbrød. Og det gælder både knækbrød, rugbrød og lyst brød. Bare det er bagt med fuldkornsmel.

Kig efter det orange fuldkornslogo, når du handler. Så er du sikker på, at få varer med masser af fuldkorn i kurven. 

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du som voksen spiser 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer til 1-2 skiver rugbrød om dagen og en lille portion havregryn. Børn mellem 4 og 10 år anbefales dagligt at få 40-60 gram fuldkorn. 

Related links

Emner

Kategorier


Fuldkornspartnerskabet er et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, en række sundheds NGO'er og fødevarevirksomheder, om at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Whole grain intake sets new record

Whole grain intake sets new record

The National Food Institute at the Technical University of Denmark has analyzed the Danish people's whole grain intake, and luckily the results are positive. Children and adults eat more whole grain products, and we are now one step closer to our main goal; improving publich health and making the Danes eat 75 grams of whole grain everyday.

Danskerne fravælger hypet diæt

Danskerne fravælger hypet diæt

Stenalderkost og LCHF fylder meget i de danske medier og fora, men ikke så meget i de danske køkkener. Ifølge en undersøgelse fra YouGov er der forholdsvist stort kendskab til kostprincipperne, men få lever efter dem.

Dobbelt op på fuldkorn

Dobbelt op på fuldkorn

DTU Fødevareinstitut har offentliggjort en undersøgelse, der viser en særdeles positiv udvikling i danskernes fuldkornsindtag. Fuldkornspartnerskabet og sundheds-NGO'erne glæder sig over de gode resultater, men danskerne skal stadig spise endnu mere fuldkorn, for at nå op på den anbefalede mængde.

Der er fuld fart på fuldkornsbølgen

Der er fuld fart på fuldkornsbølgen

Antallet af fuldkornslogomærkede produkter er rekordhøjt. En ny opgørelse fra analyseinstituttet Nielsen viser, at salget af fuldkornslogomærkede produkter er steget med 7 procent siden 2016, og der er nu 800 logomærkede produkter at vælge imellem. Fuldkorn virker forebyggende på en lang række livsstilssygdomme, så Fuldkornspartnerskabet håber, udviklingen fortsætter.

Jeg er havren, jeg har bjælder på

Jeg er havren, jeg har bjælder på

Hver måned i 2015 sætter vi fokus på et bestemt fuldkorn, med sjov information, egenskaber, opskrifter og videoer.