Gå til indhold
Buddha breakfast bowl
Buddha breakfast bowl

Pressemeddelelse -

60% af danskerne spiser ikke nok fuldkorn

Selvom vi i Danmark er kendt som nogle af dem i verden, der spiser allermest fuldkorn – så får 60% af os faktisk ikke den anbefalede mængde på 90 gram fuldkorn om dagen. Det viser en ny beregning foretaget af Kræftens Bekæmpelse. Fuldkornspartnerskabet opfordrer danskerne til at huske fuldkornet til morgenmad.

Havregryn, mysli, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta- og ris. Der findes en masse produkter at vælge i mellem, når du skal have din daglige dosis fuldkorn. I juni måned blev fuldkornsanbefalingen i De officielle Kostråd justeret fra 75 gram til 90 gram fuldkorn om dagen og i den forbindelse har Kræftens Bekæmpelse lavet en ny beregning af, hvor mange danskere, der lever op til anbefalingen fra De officielle Kostråd.

Vi er langt fra målet

”Den nye beregning viser, at 60% af danskerne ikke spiser den anbefalede mængde fuldkorn på 90 gram om dagen – så der er behov for igen at minde danskerne om at spise fuldkorn” udtaler Cecilie Kyrø, seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse.

Tallet er udregnet på baggrund af den omfattende Kost, Kræft og Helbred – nye generationer undersøgelse fra 2019 som viste, at 46% af danskerne ikke levede op til fuldkornsanbefalingen, da den var 75 gram fuldkorn om dagen.

Kræftens Bekæmpelse udgør sammen med 26 andre partnere det offentlig private Fuldkornspartnerskab, som arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Fuldkorn betyder, at hele kornet er med også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder.

Spis havregryn til morgenmad

Morgenmåltidet er et godt sted at fylde op med fuldkorn:

”Der findes mange forskellige morgenmadsprodukter med det orange fuldkornslogo, som sikrer dig et produkt med et højt fuldkornsindhold. Havregryn er for eksempel 100% fuldkorn, og har samtidig et højt indhold af fibre og er en kilde til flere typer B vitaminer, E vitamin samt en række vigtige mineraler” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Drikker du din morgenmad - kan du tilføje en håndfuld havregryn i smoothien.

En hel uge i morgenmadens tegn

I hele uge 37 sætter Fuldkornspartnerskabet fokus på at vælge fuldkorn til morgenmad. Der vil blandt andet blive serveret fuldkornsmorgenmad i kantiner på arbejdspladser, og supermarkederne har gode tilbud på morgenmadsprodukter med fuldkorn.

Danskerne spiser i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen. Mens 69% genkender det orange fuldkornslogo og 80% tilkendegiver, at de handler ind efter det i større til mindre grad.

Fakta:

Kost, Kræft, Helbred – næste generationer (2019)

Data er i indsamlet i perioden 2015-2019

De nyeste tal til rådighed for danskernes fuldkornsindtag.

Related links

Emner

Kategorier


Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Høsten fra Borreby Gods - foto Vibeke Caststenschiold

Vi kommer til at spise meget mere fuldkorn i fremtiden

Fremtidens fødevarer er langt mere korn, grøntsager og bælgfrugter, og der skal mere fuldkorn på tallerkenen, hvis vi vil spise på en måde, der både gør noget for sundheden og klimaet. Det mener professor Jørgen E. Olesen, professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet.

To ud af tre danskere bager sjældent

To ud af tre danskere bager sjældent

En ny forbrugerundersøgelse fra Megafon viser, at hele to ud af tre danskere sjældent bager brød, boller og rugbrød derhjemme. Fuldkornspartnerskabet opfordrer til at gå i køkkenet og bage med børnene i efterårsferien. For bagning er en god måde at tilbringe kvalitetstid sammen som familie og kan samtidig sikre, at vi får mere fuldkorn ind i vores kost.

90 gram fuldkorn

Så nemt får du din daglige dosis fuldkorn!

Ét af De syv officielle Kostråd anbefaler at spise 90 gram fuldkorn om dagen. Kostrådet lyder: Spis 90 gram fuldkorn om dagen og gerne mere. 90 gram fuldkorn svarer fx til en portion havregryn, en skive fuldkornsrugbrød og en lille portion fuldkornspasta. Men hvad kan 90 gram fuldkorn om dagen ellers være? Her får du en hurtig guide.

Minirugbrød med fuldkorn

Skolerugbrødet fra 1980’erne i en ny fortolkning

Fuldkornspartnerskabet har genoplivet en klassiker fra 80’erne med en ny opskrift på det lille skolerugbrød. Perfekt til skolestart, da dette rugbrød ikke kun er fyldt med nostalgi, men også med fuldkorn til en god madpakke.
Hvis du var barn i 80’erne eller 90’erne, så husker du måske det sprøde lækre skolerugbrød, som både kunne købes i skoleboden eller hos bageren. Saftigt indeni og med en s

Tine Mailand Nikolaisen, Product Manager

Smage-Compagniet satser på fuldkorn

Fuldkornspartnerskabet er blevet en partner rigere. Smage-Compagniet er en fynsk virksomhed, der er drevet af en passion for fødevarer og en mission om at tilbyde produkter med fokus på smag og kvalitet til en fair pris. Nu har virksomheden lanceret et spændende fuldkornsprodukt, og vi har mødt Tine Mailand Nikolaisen, Product Manager til en samtale om deres indtræden i partnerskabet.

Tine Mailand Nikolaisen

Smage-Compagniet bliver fuldkornspartner

Fuldkornspartnerskabet er blevet en partner rigere. Smage-Compagniet er en fynsk virksomhed, der er drevet af en passion for fødevarer og en mission om at tilbyde produkter med fokus på smag og kvalitet til en fair pris. Nu har virksomheden lanceret et spændende fuldkornsprodukt.