Nyhed -
Danmark lærer EU om partnerskaber og fuldkorn
Slovenien, Rumænien og Bosnien Hercegovina går fuldkornsvejen i WholEUgrain projektet. Landene henter inspiration fra Danmark til, hvordan man driver et offentligt privat partnerskab og skaber unikke resultater.
EU’s WholEUgrain projekt er i gang! Slovenien, Rumænien og Bosnien Hercegovina vil gå fuldkornsvejen og henter viden og inspiration fra det Danske Fuldkornspartnerskab. Kræftens Bekæmpelse, som er en af de 30 partnere i Fuldkornspartnerskabet, har som en del af WholEUgrain projektet udarbejdet en toolbox med alle de redskaber, der skal til ,for at få et partnerskab til at fungere og skabe resultater.
Toolboxen
Toolboxen kan i princippet bruges af alle de lande, der ønsker at gøre Danmark kunsten efter. I toolboxen er der overskuelige guides til ledelse af et offentligt privat partnerskab og viden om fuldkorns sundhedsgavnlige egenskaber.
Toolboxen blev præsenteret den 24. september 2020 på et europæisk webinar med over 120 deltagere fra 19 forskellige lande, hvilket vidner om en bred interesse for fuldkorn og offentlige private partnerskaber. Toolbox. A guide to implement a succesful national whole grain partnership
Fra 36 gram til 82 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit
Fuldkornspartnerskabet har siden januar 2009 arbejdet målrettet for at få danskerne til at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Arbejdet har båret frugt. I dag spiser danskerne i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen. Partnerskabet består af både sundhedsNGO’er, Fødevarestyrelsen, fødevarevirksomheder og brancheorganisationer. Hver især bidrager de med deres unikke styrker og kompetencer og det har vist sig at kunne skabe resultater, som ingen kunne have opnået hver for sig. Fuldkornspartnerskabet er glade for at være til inspiration for andre:
”Vi er meget glade for at andre lande henter inspiration fra vores arbejde i Danmark med at øge fuldkornsindtaget. Som årene er gået har potentialet i vores offentlige private partnerskab foldet sig mere og mere ud og ligesom andre inspireres af os, så henter vi tilsvarende inspiration fra de tiltag og idéer, som andre arbejder med, til at gå nye veje” siger Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.
Dem der spiser mindst fuldkorn
Selvom danskerne er blevet mere end gode til at spise fuldkorn, så arbejder Fuldkornspartnerskabet ufortrødent videre med at fastholde det gode gennemsnitlige fuldkornsindtaget i Danmark og at øge indtaget hos de danskere, der spiser allermindst fuldkorn. De 25% der spiser mindst fuldkorn får nemlig kun 34 gram fuldkorn om dagen, og der er et stykke vej op til de 75 gram, som de officielle kostråd anbefaler.