Gå til indhold
Jeg er havren, jeg har bjælder på

Blogindlæg -

Jeg er havren, jeg har bjælder på

Havrens historie

Havrens historie tager sin begyndelse ved det Kaspiske Hav og Sortehavet. Her voksede den som små fine ukrudtsplanter. Som tiden gik, fulgte havren med hvedearten Emmer op til Nordeuropa. Nordeuropas kølige og fugtige klima var ideelt for havren og snart sås hele marker fyldt med små bjælder.

Havren har været dyrket siden bronzealderen, dvs. 1000 år før vores tidsregning og er, til trods herfor, den yngste blandt hvede, rug, byg og havre.

I 1898 blev de første havrekerner valset til havregryn i Maribo, og sådan tog havregrynsproduktionen sin begyndelse i Danmark.

Skatten blev betalt med havre

Marie-Louise fra Skærtoft Mølle fortæller, at tilbage i 1200-tallet betalte man skat til kongen – en såkaldt kongestud. Denne skat blev dog ikke betalt i kroner og ører, men derimod i form af havre.

Havrens kendetegn

Havreplanten kan blive op til 120 cm høj og kendes bedst på sine fine bjældelignende småaks, der vejrer i vinden på markerne.

Pift din smoothie op med havregryn

I dag nydes havre af så mange danskere i den daglige kost, at den indtager en 2. plads, når det gælder danskernes fuldkornsindtag. Og dette er ikke uden grund, for havren har en lang række anvendelsesmuligheder. Den kan tilberedes som hele kerner, males til mel og valses til havregryn.

Havregryn spises som bekendt med mælk og laves tilmed ofte til grød, men kan også tilsættes en brøddej eller sågar frikadellefars. Havregryn gør sig også godt i en smoothie, hvor de giver en dejlig blød og cremet konsistens.

Ristede havregryn pynter godt på yoghurten eller i koldskålen, og endelig kan man lave lækre kiks, knækbrød eller müslibarer med havre.

Fun facts om havre

En pakke havregryn indeholder omkring 52.000 havregryn.

Havre vokser bedst i et køligt og fugtigt klima med masser af regn – betingelser der er ugæstfri for de fleste kornsorter.

Havre anvendes i fødevareindustrien som stabilisator i fødevarer som is.

Havre blev oprindeligt betragtet som ukrudt, der skulle trækkes op og brændes, når det dukkede op på marker mellem hvede og byg.

Kun 5% af havren, der dyrkes på verdensplan, spises af mennesker i dag.

Havregryn er 100% fuldkorn.

Emner

Kategorier

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36

Relateret materiale

Sommerglad sommermad med fuldkorn

Sommerglad sommermad med fuldkorn

Sommeren byder på masser af lækre salater, frugter, grøntsager og bær, men får du også fuldkorn nok? Frivillige i Fuldkornspartnerskabet, Edith Rasmussen og Betina Herskind, som begge er ernærings og sundhedskonsulenter, giver her deres bud på lækre sommerretter med masser af fuldkorn i. 
"I sommervarmen spiser vi let, men derfor kan man sagtens få fuldkorn flettet ind i kosten. Der er masser a

Fuldkornsindtaget sætter ny rekord

Fuldkornsindtaget sætter ny rekord

DTU Fødevareinstitut offentliggør analyseresultater, som heldigvis tegner godt for Fuldkornspartnerskabet og danskernes fuldkornsindtag. Særligt børn er gode til at få spist fuldkorn. Succesen skyldes blandt andet det store udvalg af fuldkornsprodukter, der gør det nemt at vælge fuldkorn,

Fuldkorn kan også være glutenfrit

Fuldkorn kan også være glutenfrit

Mange danskere lider af cøliaki, overfølsomhed overfor gluten, og rugbrød og hvedebrød er derfor ikke en daglig del af deres kost. Dette er dog ikke ensbetydende med en fuldkornsfri kost, da der er lækre fuldkornsalternativer.

Havregrynsrenser

Havregrynsrenser

Ingredienser 12 spsk havregryn (med top) 1½ dl stærk brygget hybente 2 spsk yoghurt naturel (med top)

Spis (hvede)brød til!

Spis (hvede)brød til!

Hver måned i 2015 sætter vi fokus på et bestemt fuldkorn, med sjov information, egenskaber, opskrifter og videoer.