Gå til indhold
Fuldkorn som den første og største ingrediens

Nyhed -

Fuldkorn som den første og største ingrediens

Siden 2009 har Nestlé været med i Fuldkornspartnerskabet, hvor de har arbejdet på at øge indholdet af fuldkorn i alle deres morgenmadsprodukter. Vi har talt med Per Frank, der efter flere år som aktiv partner i Fuldkornspartnerskabet Danmark, nu arbejder på at brede succesen til Sverige.

Kort biografi om Per:

Jeg har en uddannelse indenfor ernæring og har en doktorgrad i træningsfysiologi fra Idrottshögskolan i Stockholm. Jeg har arbejdet i flere forskellige fødevarevirksomheder, og i min nuværende rolle hos Nestlé har jeg arbejdet med kommunikation inden for kost og sundhed i næsten otte år. Privat bor jeg i Stockholm med min kone, tre døtre og en kat.

Hvordan arbejder Nestlé med fuldkorn, og hvad er vigtigt for jer?

Fuldkorn spiller en central rolle, primært i vores morgenmadsprodukter, men også i børnemad som grød eller vælling. Vi arbejder kontinuerligt på at øge mængden af fuldkorn samtidig med at vi reducerer mængden af sukker. Jeg synes, vi har fundet en god balance i vores sortiment af morgenmadsprodukter, hvor nogle produkter med fordel kan spises dagligt, mens andre kan nydes mere som en luksus, men stadig med en god samvittighed.

Fælles for alle vores produkter inden for cerealia-kategorien er, at de alle har fuldkorn som den første og største ingrediens, fordi vi mener, fuldkorn er en vigtig komponent i en god morgenmad.

Hvorfor er Nestlé med i Fuldkornspartnerskabet?

Det danske Fuldkornspartnerskab er en selvfølge for os. Mulighederne for at kommunikere om fuldkorn og vejlede forbrugerne er meget begrænsede på grund af den nuværende EU-lovgivning. Derfor er det positivt for os at kunne anvende Fuldkornspartnerskabets velkendte logo på vores produkter. Ifølge de nyudgivne Nordiske Ernæringsanbefalinger er et for lavt fuldkornsindtag den primære kostrelaterede sundhedsrisiko i Norden, men desværre spiser de fleste her alt for lidt fuldkorn.

Der er ikke tilstrækkeligt mange der ved, hvad fuldkorn er, og spiser nok af det, det skal ændres, hvilket er årsagen til, at vi er med i Fuldkornspartnerskabet. Nestlé støtter også lignende initiativer over hele verden, for eksempel samarbejder vi med andre virksomheder og organisationer i Sverige for at starte den svenske FuldkornsFrämjandet.

Der findes myter og misforståelser om fuldkorn og produkter med fuldkorn - hvad ville du ønske, du kunne punktere én gang for alle?

Der er mange gode grunde til at spise fuldkorn, men når vi taler om fuldkorn, er der ikke mange, der er klar over, at korn er et at de fødevarer med en lavere klimabelastning.

En ret almindelig misforståelse er, at man er usikker på, hvad fuldkorn er. For et stykke tid siden lavede vi en forbrugerundersøgelse i Sverige, hvor det viste sig, at en betydelig del troede, der var fuldkorn i bananer eller i kaffe. Det kan ses som en indikation på, at der er behov for mere information om, hvad fuldkorn er, og hvor det findes.

Hvis du frit kunne vælge hvilket som helst produkt, hvor ville du så tilføre fuldkorn?

Så ville jeg vælge alle hverdagsprodukter, som i øjeblikket slet ikke indeholder fuldkorn. Det kræver kun en lille tilføjelse, 10-20%, hvilket ville øge fuldkornsindtaget drastisk i befolkningen uden at ændre smagsprofil, udseende eller tekstur på produktet. Det ville nå dem, der har mest brug for det, dem der ikke spiser fuldkorn, den gruppe der ville få den største sundhedseffekt.

Hvordan tror du, vi spiser fuldkorn om 10 år?

Jeg er overbevist om, at de kornbaserede fødevarer, vi spiser til hverdag, i stigende grad vil indeholde fuldkorn. Det er en enkel og effektiv måde at forbedre folkesundheden og klimaet på uden at skulle foretage drastiske ændringer i kosten. Forhåbentlig har vi flere fuldkornspartnerskaber over hele Europa, og andre lande har haft lige så stor succes som i Danmark med at øge fuldkornsindtag

Emner

Kontakt

Rikke Iben Neess

Rikke Iben Neess

Pressekontakt Kampagneleder Pressekontakt +45 30 38 15 36